Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Το ντοκιμαντέρ του Καντονά, στα ελληνικά





Τις τελευταίες μέρες, ο αθλητικός Τύπος της χώρας ασχολήθηκε αρκετά με το ντοκιμαντέρ που παρουσίασε ο Ερίκ Καντονά για το ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Καλές και κακές κριτικές, μπόλικες γνώμες, ακόμα και νέες διαμάχες μεταξύ των παραγόντων των δύο ομάδων, ήταν τα αποτελέσματα της προβολής αυτού του βίντεο. 

Πολλοί έβγαλαν συμπεράσματα χωρίς, ωστόσο, να έχουν μια πλήρη εικόνα του φιλμ, αφού τα γαλλικά δεν είναι τόσο διαδεδομένα όσο πχ. τα αγγλικά, ως ξένη γλώσσα. 

Το klotsakala.blogspot.gr παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Looking for Athenes» με ελληνικούς υπότιτλους, αφού πολλοί είναι αυτοί που ζήτησαν μια ελληνική μετάφραση στο βίντεο.

Δείτε το βίντεο:






ΠΙΑΣΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑ

Το «Looking for Athenes» παρουσιάζει τον παλμό του περσινού ντέρμπι του β’ γύρου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, μέσα σε 8 μέρες που μετρούν αντίστροφα πριν την εκκίνηση της αναμέτρησης.

Πρωταγωνιστούν άνθρωποι των δύο ομάδων, ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στις δύο ομάδες, οι πρόεδροι των συλλόγων, αλλά και άνθρωποι, που είτε γνωρίζουν για τις δύο ομάδες, είτε βοήθησαν στην ιστορική αναδρομή.  Η τελευταία περιλαμβάνει, όχι μόνο στοιχεία για την ιστορία ων δύο συλλόγων,  αλλά δίνει και την εικόνα για το πώς βίωσε η Ελλάδα τους πολέμους και τις αλλαγές στην πολιτική ηγεσία, και πια επιρροή είχαν στον αθλητισμό. Στιγμές χαράς και λύπης, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και του πρόσφατου παρελθόντος, όπως η κατάκτηση του Euro 2004 και oι διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων την ίδια χρόνια, αλλά και η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα.

Επίσης μπορούμε να δούμε τα πράγματα από τη σκοπιά των απλών, καθημερινών ανθρώπων, των οργανωμένων των δύο ομάδων, οι οποίοι έχουν μια δυνατή παρουσία στο βίντεο, αλλά και εικόνες από την κλασσική Αθήνα και τον Πειραιά, με ιστορικές αναφορές. Να ακούσουμε ενδιαφέρουσες ιστορίες όπως αυτή που διηγείται ο Μένιος Σακελλαρόπουλος για το πως ο Κοσκωτάς πήγε να δελεάσει, πριν από 17 χρόνια, τον Δημήτρη Σαραβάκο, προσφέροντάς του περισσότερα απ’ όσα λαμβάνει σήμερα ο Κώστας Μήτρογλου! Και να δούμε τον αυθεντικό Καντονά να φωτογραφίζεται με τον σωσία του.

Πρόκειται για μία προσεγμένη παραγωγή και δυνατή στη δημιουργία αναμνήσεων και συναισθημάτων, αφού είναι ικανή να μας κάνει να ξαναζήσουμε καταστάσεις. Πρόκειται για μια πολύ εύστοχη δουλειά, με λίγα, ωστόσο, λάθη. 

Τα… λαθάκια

Το πρωτάθλημα του 1930 δεν ήταν το πρώτο εθνικό, αλλά το δεύτερο.

Ο Ολυμπιακός είχε «σαρώσει» τα προπολεμικά πρωταθλήματα, οπότε δεν υπάρχει μοιρασιά με τον Παναθηναϊκό, o oποίος μετά το πρώτο του πρωτάθλημα 1930, δεν ξαναπήρε την κούπα μέχρι το ξεκίνημα του πολέμου.

Ο συνταξιούχος Δημήτρης Χριστούλας απεβίωσε σε ηλικία 77 και όχι 72 ετών.
Κατά τη διάρκεια της θητείας Κόκκαλη στον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός δεν είχε ευκαιρίες για να λάμψει, μόνο στα ντέρμπι, αλλά είχε και μια καλή ευρωπαϊκή παρουσία, καλύτερη από τον Ολυμπιακό. Θα μπορούσε να αναφερθεί ότι έφτασε, επίσης στους 8 του Champions League, αλλά και στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.


Tα δικά μου λάθη

Το πραξικόπημα έγινε στις 21 Απριλίου του 1967 και όχι στις 21 Ιουλίου, όπως μετέφρασα.

Επίσης, υπάρχουν δύο λάθη στο χρόνο του συγχρονισμού, με αποτέλεσμα να μην έχουν παιχτεί δύο σημεία. Το ένα είναι ότι η θύρα 13 ιδρύθηκε δύο χρόνια μετά από εκείνο το επεισοδιακό ματς Κυπέλλου, ενώ το άλλο, στην αυτοκτονία του συνταξιούχου Δημήτρη Χριστούλα, το γράμμα αναφέρει ότι δεν βλέπει άλλη λύση από΄έναν αξιοπρεπή θάνατο, πριν τη φράση όπου αναφέρει ότι θα αρχίσει να ψάχνει φαγητό στα σκουπίδια.

Αυτό που λείπει από το γαλλικό ποδόσφαιρο

Ο Καντονά είχε δηλώσει στην Equipe, πως στη Γαλλία δεν υπάρχει το ίδιο πάθος και η ίδια ποδοσφαιρική κουλτούρα, σε σχέση με αυτά που έζησε στα ντοκιμαντέρ που παρουσίασε, και πως σε αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δύο μεγάλοι σύλλογοι στην ίδια πόλη. «Υπάρχουν έξι ομάδες στο Ρίο, το ίδιο και στο Λονδίνο. Στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, όπως το Ρίο, Η Βαρκελώνη, το Μιλάνο, η Μαδρίτη, το Μπουένος Άιρες, το Μάντσεστερ και η Κωνσταντινούπολη υπάρχουν τουλάχιστον δύο. Στο Παρίσι, όμως, δεν έχουμε καταφέρει ποτέ να κάνουμε δύο βιώσιμες ομάδες», δήλωσε ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο γαλλικό έντυπο, στις 9/10/2013.

Τη σειρά δημιούργησαν οι Τέο Σούστερ και Ζιλ Ροφ και προβλήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 2013 από το Canal +.



Άλλα επεισόδια της σειράς «Looking for…»

Η συγκεκριμένη σειρά έχει ασχοληθεί και με άλλα τοπικά ντέρμπι παγκοσμίως, όπως το αυτό του Μάντεστερ (Σίτι-Γιουνάιτεντ) , της Κωνσταντινούπολης (Γαλατασαράι-Φενερμπαχτσέ)  του Μπουενος Άιρες (Μπόκα Τζούνιορς-Ρίβερ Πλέιτ) και του Μιλάνου (Ίντερ-Μίλαν).

Looking for Manchester: http://vimeo.com/71427063
Looking for Instanbul: http://vimeo.com/37168264


H σελίδα της σειράς, στο Facebook:

  




ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ…

Zαν Αλαίν Μπουμσόνγκ: Πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού
Γιούρκας Σεϊταρίδης: Πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού
Φρανσουά Μοντέστο: Πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, νυν της Μπαστιά
Μίτσελ: Προπονητής του Ολυμπιακού
Κριστιάν Καρεμπέ: Πρώην παίκτης και νυν σύμβουλος στρατηγικής του Ολυμπιακού
Σωτήρης Ντάλης: Διεθνολόγος και λέκτορας Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς πολιτικής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Μένιος Σακελλαρόπουλος: Eπί χρόνια ρεπόρτερ του ΠαναθηναΪκού
Απόστολος Ιωαννίδης: Iδρυτής της Θύρας 13
Κώστας Γαβράς: Έλληνας σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου. Ήταν υποψήφιος για  Βραβείο Όσκαρ σκηνοθεσίας (1970) για την ταινία  "Ζ".
Κώστας Ελευθεράκης: Παλαίμαχος του Παναθηναϊκού και νυν τεχνικός σύμβουλος
Βαγγέλης Μαρινάκης: Πρόεδρος του Ολυμπιακού
Γιάννης Αλαφούζος: Πρόεδρος του Παναθηναϊκού
Αντώνης Νικοπολίδης: Πρώην τερματοφύλακας του Ολυμπιακού
Πατήρ Θωμάς Τσόης:  Ιερέας στην ενορία του Αγίου Ανδρέα στα Άνω Πατήσια

1 σχόλιο: